Zo zorg jij dat je nooit meer last hebt van kalkaanslag
Weet jij het verschil tussen hard en zacht water? Als dat niet zo is, dan maakt dat niet uit. Want in dit artikel ga ik vertellen over de verschillen en de voor- en nadelen van hard en zacht water. Aan het einde weet jij wat het verschil is en waarom het voor jou handig kan zijn. Laten we beginnen.
Wat is hard water?
Hard water is water dat calcium en magnesium bevat. Als er meer calcium en magnesium in het water zit, dan noemen wij het water ‘harder’. De hardheid geeft dus de verhouding calcium en magnesium per liter aan. Het teken dat wordt gebruikt voor de benaming is Duitse graden (dH).
Waar de precies grens tussen hard en zacht water ligt, is niet duidelijk. In Nederland hebben we die grens niet vastgelegd, maar vanaf 12 dH beschouwen we het vaak als hard water.
Wat zijn de gevolgen van hard water
Als water verdampt dan blijft er een residu over. Dit residu staat beter bekent als kalk. Hoe harder het water is, hoe meer kalk er ontstaat. En hoe meer kalk er ontstaat, hoe sneller je apparaten die water gebruiken en douche- en kraankoppen kuren krijgen.
Het kalk verstopt de leidingen, waardoor de apparaten minder goed kunnen functioneren.
Wat kun je er tegen doen?
Vaak wordt er anti-kalk gebruikt. Dit is effectief, maar dan bestrijd je de symptomen. Dat betekent dat vroeg of laat de kalk weer zal terugkeren en je opnieuw zult moeten bestrijden. Ik pak liever de bron van het probleem aan. Je kunt dit doen door een water ontharder. Waterontharders komen in verschillende vormen. De magneet ontharder is een van de bekendere. Ook wel bekend van de aflevering van het televisieprogramma Kassa. Kortom: als je jouw huis wil beschermen tegen kalk. Bestrijd dan niet de symptomen, maar pak het probleem aan. Zo blijven jouw leidingen en apparaten gez