Zelf een tuinontwerp maken

Lees in dit artikel over zelf een tuinontwerp maken. Zoals wellicht bekend zijn veel tuinen niet meer van deze tijd, en mogen daardoor volledig op de schop. Maar hoe ontwerp je een tuin aangepast aan de zomers van nu? In deze tekst delen wij tuin inspiratie voor jou. 

Plensbuien en waterberging

De belangrijkste reden waarom veel tuinen verouderd zijn komt door de klimaatverandering. Vroeger was het helemaal hip om veel te bestraten, maar nu moet een tuin water kunnen absorberen dus juist weinig bestrating hebben. Het meest duidelijk is dat in de maand augustus, dan is de kans op een flinke plensbui het grootst en deze regenbui kan heftiger zijn en langer aanhouden dan vroeger. De bestrating komt dan blank te staan, water zoekt een uitweg, en zo zou een kelder vol kunnen lopen. Een oplossing zou kunnen zijn, minder bestrating, het gazon weer terug met een greppel of een zink erin. Als er een stevige regenbui valt, deels zal het water de bodem intrekken, en als de grond verzadigd is zal het water in de kuil lopen. Bij zelf een tuin ontwerpen is het belangrijk dat je de omstandigheden van het veranderende klimaat meeneemt in het ontwerp.

Droge zomers

Tot 2018 kampten we met natte zomers, maar toen ineens met een hele droge zomer. Je kunt bij zelf een tuinontwerp maken daar rekening mee houden door gelijk te kiezen voor een regenton. De regenpijp aan de woning komt uit in een ton, en deze heeft een overloop. Als de ton vol is gaat het overtollige water wel het riool in. Misschien kan er nog een tweede ton bij de schuur of bij een overkapping in de tuin. Het gaat erom, als er een periode komt van langdurige droogte en er komt een sproeiverbod voor de tuin, dat je dan van het verzamelde regenwater wat voor het merendeel in de winter is gevallen, de bloemen en planten in de border kan verzorgen.

Koel de tuin af

Naast extreme plensbuien en droge periodes krijgen we steeds hogere temperaturen. Om de tuin koel te maken is de boom in de tuin trend. Meer bomen in stedelijk gebied zal de temperatuur fors terugbrengen. Volgens een berekening kan een tuin waar de bestrating is vervangen voor een grasveld met een boom de temperatuur tot vijf graden Celsius verlagen. Het is van belang bij zelf een tuinontwerp maken dat je weet dat niet iedere boom geschikt is voor de tuin. Bij sommige bomen drukken de wortels zo hard dat het de fundering van de woning kan beschadigen. Uitwijken naar coniferen kan natuurlijk altijd, maar voor een boom in de tuin moet je advies inwinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *