Zelf een airco installeren

Heb je behoefte aan een airco in je woning, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met dit project, dan zijn wij er om jou daarmee te helpen. Voordat je zomaar begint door een airco te kopen en daarmee te gaan knutselen, kun je je beter even goed inlezen, want niet elke soort airco is zomaar zelf te installeren. Daarom is het belangrijk om eerst goed uit te zoeken wat voor soort airco je in je woning wil hebben.

Welk type airco wil je

Je hebt twee categorieën airco’s die je in je woning kan installeren. Het verschil hierbij is dat het zogenaamde monoblock systeem uit een unit bestaat, en het split unit systeem uit twee of meerdere units. Een split unit airco is eigenlijk nooit zelf te installeren. Allereerst is dit een complexe klus die bepaalde vaardigheden, kennis en gereedschap vereist. Ten tweede is het in Nederland zelfs verboden om dit zelf te doen. Het is verplicht om een split unit airco door een erkende installateur te laten installeren. Een monoblock airco mag je wel zelf installeren. Let wel op dat dit nog steeds niet persé betekent dat het een simpele klus is. Het vereist wel wat voorbereiding, en je moet je goed inlezen voor je hieraan begint. 

Bepaal de plek

Heb je gekozen voor een monoblock airco, dan kun je nu de plek gaan bepalen. Je kan kiezen voor een opbouw airco, of een monoblock airco die je lager tegen de grond bevestigd. Lagere installatie is natuurlijk makkelijker, maar het is beter om de unit hoger te hangen. Op deze manier bevorder je een goede luchtstroom door je woning. Je kan de monoblock airco in principe in elke ruimte plaatsen, maar je moet wel opletten dat hij tegen een buitenmuur aan geplaatst wordt, omdat er een toevoer naar buiten moet zijn. 

Kom je er niet uit?

Lukt het je toch niet om de airco zelf te installeren? Dan kun je natuurlijk altijd hulp vragen aan een vriend of collega. Je kan er ook voor kiezen om een mobiele airco te kopen, die je simpel van ruimte naar ruimte kan verschuiven. Je hebt in dit geval bijna geen installatiewerk, omdat de airco’s vaak kant en klaar in hun doos geleverd worden. Wil je toch echt die monoblock airco in je woning, dan kun je ook altijd nog een expert inschakelen die je helpt bij het installeren. Kijk voor meer informatie hierover op www.airconditioning-expert.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *