Als je in de afgelopen jaren wel eens op de snelweg bent geweest of langs een magazijn bent gekomen, heb je waarschijnlijk wel een vangrail of twee voorbij zien komen. Deze vangrails dienen als beveiliging voor botsingen, aanrijdingen en andere schade. Of dit nou van twee auto’s die tegen elkaar aanrijden mag zijn, of van een heftruck die in een magazijn tegen de etalage aanrijdt, vangrails hebben verschillende functies en gebruiken. Daarbij komt ook dat er veel verschillende vangrails zijn, elk met andere voordelen. De meeste vangrails kun je online vinden, op websites zoals vangrails.com, maar hier zullen we wat eigenschappen en karakteristieken van verschillende vangrails bespreken.
Vangrails voor langs de weg
Een gebruik van vangrails dat vaak voorkomt is langs de weg. Hierbij zie je vaak vangrails aan de buitenkanten van grotere wegen, zoals snelwegen of autowegen. Het gebruik van deze vangrails spreekt redelijk voor zich. Het zorgt ervoor dat auto’s niet controle kunnen verliezen en in het aanliggende bos of het aanliggende water vallen, maar in plaats daarvan lichte schade krijgen door tegen de vangrails aan te rijden. Wanneer je het hebt over de verschillende soorten vangrails, kun je ze onderscheiden in types A en B. Het grootste verschil tussen deze vangrails is dat type A geronde profielen heeft en type B vlakke profielen.
Vangrails voor in het magazijn
Ook in een magazijn of opslagruimte worden vaak vangrails ingezet voor extra bescherming. De functie van de vangrails is hier vergelijkbaar met langs de weg. Zo worden vangrails langs de weg gebruikt om ervoor te zorgen dat auto’s geen controle verliezen en niet van de weg af rijden. Vangrails in een magazijn worden gebruikt zodat er geen schade kan plaatsvinden tegen de verschillende planken en etalages met producten. In dit geval rijdt de heftruck of iets dergelijks dan tegen de vangrails in plaats van tegen het magazijn. Ook hier kan een onderscheid gemaakt worden tussen vangrails van type A en vangrails van type B.