Wat is een VCA VOL cursus?

Er wordt tegenwoordig bijzonder vaak gesproken over een VCA VOL opleiding. Voor veel mensen is het echter nog niet helemaal duidelijk wat zo’n opleiding nu precies is. VCA VOL staat in ieder geval voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Het betreft hier dus met andere woorden een opleiding welke zich specifiek richt op leidinggevenden binnen de operationele sectoren. Dit gezegd hebbende is het ook voor ZZP’ers die wensen te voldoen aan de geldende normen van de VCA vereist om houder te zijn van een dergelijk diploma. In ieder geval, zou jij graag meer willen ontdekken over de VCA opleiding? Dan is het meer dan de moeite waard om je even te verdiepen in de informatie welke is terug te vinden hier op deze pagina! 

  1. Voor wie is een VCA VOL opleiding het volgen waard? 

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds staat aangegeven is het zo dat de VCA VOL in principe in het leven is geroepen voor leidinggevenden die werkzaam zijn in tal van verschillende werkvelden. Het gaat hierbij niet alleen om leidinggevenden in de bouwkunde, maar ook om leidinggevenden in bijvoorbeeld de werktuigbouwkunde, de civiele techniek, de technische diensten, de elektrotechniek en de procesbesturing. 

  1. Welke meerwaarde biedt een VCA VOL diploma? 

Voor wie deze cursus nu precies in het leven is geroepen is inmiddels wel duidelijk. Dit gezegd hebbende stellen veel mensen zich dan ook gelijk de vraag op welke manier zo’n diploma nu een meerwaarde weet te bieden. De VCA VOL cursus leert je hoe medewerkers aan te sturen om op een zo veilig en bovendien ook verantwoordelijke manier te kunnen werken. Daarbij wordt er in het bijzonder aandacht besteed aan zowel de gezondheids- als de milieu-aspecten. Onder meer wordt er volgers van de VCA cursus duidelijk gemaakt welke regelgeving er bestaat en aan welke eisen zij zelf en de overige medewerkers aan dienen te voldoen. 

Het volgen van de VCA VOL cursus zorgt ervoor dat je structureel meer kennis zal krijgen op het gebied van veiligheid. Dit heeft als gevolg dat het risico op ongevallen op de werkvloer aanzienlijk kan worden ingeperkt. Bovendien zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat je met behulp van het VCA diploma ten opzichte van opdrachtgevers kan aantonen dat je, je bewust bent van de actuele regels op het gebied van veiligheid op de werkvloer.

  1. Welke onderwerpen komen er precies allemaal aan bod? 

Tijdens het volgen van een VCA VOL cursus zal je kunnen vaststellen dat de Europese wet- en regelgeving uitgebreid aan bod komt. Daarnaast is het zo dat er je ook heel wat kennis zal worden verstrekt met betrekking tot het zogenaamde bedrijfsnoodplan. Het spreekt verder voor zich dat ook gedetailleerde informatie over het VCA bedrijfscertificaat en de organisatie van toolbox vergaderingen niet mag ontbreken. Dit is nog lang niet het enige. Ook onderstaande onderwerpen komen aan bod tijdens het volgen van een VCA VOL opleiding: 

  • De bestaande wetgeving op vlak van veiligheid en milieu; 
  • Het stimuleren van werken in veilige omstandigheden; 
  • De arbeidsomstandigheden waarvan sprake is;
  • De ergonomie; 
  • Procedures en werkvergunningen; 
  • Het uitvoeren van een taak- en risicoanalyse; 
  • Hoe je, je persoonlijke bescherming kan verbeteren / garanderen; 
  • Hoe moet worden omgesprongen met gevaarlijke stoffen;

In ieder geval mag het duidelijk zijn, het kan voor jou als leidinggevende in de praktijk absoluut meer dan de moeite waard zijn om een VCA VOL opleiding te volgen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *